Hypnotherapie is een bewezen effectieve therapievorm waarbij hypnose wordt gebruikt om bepaalde klachten te behandelen. Je kan hiermee jouw onderbewustzijn aanspreken en jouw gevoelens en klachten beter leren kennen. Ons dagelijkse denken, voelen en handelen wordt namelijk in sterke mate gestuurd door ervaringen die opgeslagen zijn in ons ‘onbewuste’. Om actief toegang te kunnen krijgen tot die onbewuste laag in onze geest, helpt het om in een toestand van trance te zijn. Hypnotherapie wordt onder andere bij angstklachten, traumaverwerking, depressieve gevoelens, lichamelijke klachten, slaapproblemen en stress ingezet.
De staat van hypnose tijdens hypnotherapie kun je vergelijken met dagdromen. Je focust zo op één ding, dat je andere prikkels van je omgeving niet of nauwelijks meer meekrijgt. Je komt in een diepe staat van ontspanning.
Je herkent vast wel dat je soms een stuk hebt auto gereden, waarna je ineens een heel stuk van de gereden route ‘kwijt’ bent. Je kunt je simpelweg niet herinneren dat je dat stuk al hebt gereden. Dit is eigenlijk een soort spontane hypnose. Deze staat van zijn is ook waar gebruik van wordt gemaakt tijdens hypnotherapie.
Het brein en hypnose
Een afslag: het bewuste en onderbewuste brein.

Bewustzijn 5% (het bewuste)
Het bewust is alles wat je weet, hoort, ziet en voelt waarvan je je bewust bent. Je bent je in het hier en nu bewust van wat er gebeurt, wat je ooit meemaakte en wat je in jezelf ervaart. Hetgeen je niet meer nodig hebt of niet meer dient, zakt weg naar het onderbewuste.
Het onderbewustzijn is soort enorm opslagsysteem, of een supercomputer.
waarin alle kennis, ervaringen en gedachten die ooit bewust waren worden opgeslagen. Het onderbewuste handelt door middel van automatisch aangeleerde of onderbewust geworden processen.
Het onderbewustzijn bepaalt onze persoonlijkheid. Hoe we ons gedragen, onze gewoontes, patronen, herinneringen en gevoelens zijn opgeslagen in het onderbewustzijn.
Het onderbewustzijn slaat alles op wat je meemaakt, zelfs toen je nog in de buik van de moeder zat. Alles wat je vervolgens vanaf geboorte ziet, ruikt, hoort, proeft, voelt en meemaakt wordt automatisch opgeslagen. Alles wat er in de opeenvolgende jaren gebeurd, wordt allemaal als een soort programma’s opgeslagen. Al jouw gewoontes, patronen, ervaringen en je automatische gedrag worden bestuurd door je onderbewuste.
Door spontane herinneringen, dromen, meditatie of therapie kunnen deze kennis, ervaringen, gedachten en onderbewuste processen weer deel uit gaan maken van ons bewustzijn. De functie van jouw onderbewuste is om jou veilig te houden in het leven. Het oordeelt niet. Het voert slechts programma’s uit die erin gestopt zijn. 95% van jouw gedrag in het dagelijkse leven wordt aangestuurd vanuit het onderbewuste, daar ligt dan ook de sleutel om jouw klachten vanuit de wortels aan te pakken. Je gaat in hypnose terug naar de eerste keer wanneer je jouw klachten meemaakte om met de wortel en al uit jouw systeem te halen.

Waarom hypnosetherapie werkt
De laatste tientallen jaren erkent de medische wetenschap hypnose steeds meer als een volwaardige behandelmethode. Talloze personen met allerlei fysieke en mentale klachten hebben baat bij hypnotherapie. Zo worden tijdens hypnose stoffen geactiveerd om endorfine aan te maken. Dit is een natuurlijk stemming veranderende stof, die de manier kan veranderen waarop mensen pijn beleven.
Verder worden andere lichamelijke symptomen beïnvloed. Er zijn vele onderzoeken gedaan want hypnose werkt echt als therapievorm!
Tijdens hypnose sessies spelen zich in de hersenen en in het zenuwstelsel processen af die voor veranderingen kunnen zorgen. Wanneer je in trance bent, merk je bij jezelf dat je gemakkelijker associaties (verbanden) legt die samenhangen met de beleving in jezelf (zoals begrippen en gebeurtenissen).
Herinneringen kunnen op deze wijze levendiger naar voren komen. Gevoelens kunnen intenser worden gevoeld. En het kan gebeuren dat je tijdens je trance ‘plotseling’ bewust wordt van voordien onbewust / bewust vergeten problemen (omdat je er toen niet mee kon omgaan, maar er nu wel aan toe bent). Je onderbewuste laat (uit overlevingsoverwegingen en je eigen veiligheid van dat moment) niet eerder toe dat je iets herinnert, dan dat je aan de verwerking ervan toe bent. Daarbij kan het onderbewust ook vaak zelf een oplossing geven voor de problemen. Je zou kunnen zeggen dat dit de belangrijke extra dimensie is die hypnotherapie aan psychotherapie kan geven.