RELATIETHERAPIE NA SCHEIDING: HOE CO-OUDERSCHAP JE HELPT SAMEN STERK TE BLIJVEN

Hoe Herken Je Chronische Stress en Wat Kun Je Er Aan Doen?

Stress is een veelvoorkomend probleem in ons dagelijks leven. Maar wanneer wordt stress chronisch en hoe herken je de signalen? Chronische stress kan ernstige gevolgen hebben voor je fysieke en mentale gezondheid. Het is belangrijk om de symptomen vroegtijdig te...

TRAUMAVERWERKING MET OPSTELLINGEN: HERSTEL DOOR FRANZ RUPPERT’S METHODE EN HYPNOTHERAPIE

Heb je last van blokkades door onverwerkt trauma en merk je dat dit je dagelijks leven beïnvloedt? Traumaverwerking door opstellingen kan een krachtige manier zijn om deze blokkades te doorbreken en diepgaande heling te ervaren. In dit artikel ontdek je hoe de methode...

Expat Burnout Recovery: How Marko Reclaimed Work-Life Balance

Discover how therapy helped Marko in his expat burnout recovery, balancing work stress and family life as an IT professional in the Netherlands. Expat burnout recovery is a journey that many expats, like Marko, find themselves navigating. Marko, a 42-year-old IT...

Hoe Psychotherapie en Hypnotherapie bij Mariposha Angststoornissen en Trauma Aanpakken: Een Cliëntverhaal

Heb je last van constante angst of worstel je met traumatische ervaringen? Angststoornissen en trauma kunnen een verwoestende impact hebben op je dagelijkse leven. Veel mensen voelen zich gevangen door hun eigen gedachten en emoties, wat leidt tot vermijding van...

Leven met PTSS: Hoe Sarah Haar Weg Terugvond

Een Weg naar Rust, Grip op Emoties en Herstel van je Leven In ons leven kunnen we allemaal te maken krijgen met ingrijpende gebeurtenissen die ons emotioneel en psychologisch raken. Voor veel mensen kan een trauma leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS). Als...

Herstellen met een coachingstraject

Coaching voor Stressmanagement: Ontdek Mijn Effectieve Methode Ervaar je overweldigende stress die je dagelijks leven beïnvloedt? Met coaching voor stressmanagement vind je weer balans en rust. Bij Mariposha combineer ik bewezen technieken om stress te verminderen en...

Werken met Diverse Culturen in Therapie: Het Verhaal van Rachid

Het Doorbreken van Culturele Barrières: Waarom Therapie Voor Iedereen Kan Werken.

Burn-out Herstel: Herstel de Verbinding met Jezelf

Begrijp Je Emoties en Herstel van Burn-out Burn-outklachten zijn een groeiend probleem in onze samenleving. Eén op de vijf mensen ervaart deze klachten, wat aantoont hoe belangrijk het is om onze mentale gezondheid serieus te nemen. Herstel van...

Hoe ik mijn vakantiestress overwon

Ontdek praktische tips om vakantiestress te overwinnen. Leer ontspannen en genieten van je vakantie met mindfulness en een realistische planning. Lees het verhaal en neem contact op voor meer hulp.

“Burn-out en Herstel: Een Persoonlijke Reis”

“Omgaan met Burn-out: Hoe Psychotherapie Helpt” Burn-out is meer dan alleen stress. Het is een uitputting van lichaam en geest die vaak voorkomt bij mensen die langdurig onder hoge druk werken. Burn-out is als een storm die...

HET VERHAAL VAN THOMAS EN LAURA: HOE RELATIETHERAPIE HEN HIELP EEN NIEUWE WEG TE VINDEN NA DE SCHEIDING

Wanneer je door een scheiding heen gaat, kan relatietherapie na scheiding je helpen om de overgang naar co-ouderschap op een gezonde manier te maken. Thomas en Laura ontdekten hoe relatietherapie hen niet alleen als individuen sterker maakte, maar ook als ouders.

Thomas en Laura hebben jarenlang samen een leven opgebouwd. Ze leerden elkaar kennen op de universiteit, trouwden toen ze 28 waren, en kregen al snel kinderen: Milan, een energieke zevenjarige jongen, en Sophie, hun lieve vierjarige dochter. Voor buitenstaanders was het gezinsleven perfect. Maar achter de gesloten deuren begon de relatie langzaam maar zeker te verzakken. Miscommunicatie, onuitgesproken frustraties, en de stress van het gezinsleven bouwden zich op. Na jaren van proberen en hopen dat dingen zouden veranderen, kwamen ze tot de moeilijke beslissing om uit elkaar te gaan.

Toen de scheiding officieel werd, was het niet alleen het einde van hun huwelijk, maar ook het begin van een nieuwe, ingewikkelde fase voor hun kinderen en voor henzelf. Thomas voelde zich verloren in zijn rol als vader. Hoe kon hij zijn kinderen goed ondersteunen nu hij niet meer dagelijks samen met hen was? Laura worstelde met de schuldgevoelens die kwamen kijken bij het alleen opvoeden van hun kinderen. Ze vroeg zich af of ze wel genoeg voor ze kon zijn, of ze wel sterk genoeg was voor deze nieuwe rol.

Scheiding

VAN CONFLICTEN NAAR SAMENWERKING: RELATIETHERAPIE NA SCHEIDING VOOR CO-OUDERSCHAP

Voor zowel Thomas als Laura was het duidelijk dat ze elkaar nodig hadden om als ouders samen te blijven werken, maar hun communicatie was allesbehalve soepel. In de eerste weken na de scheiding gaven ze elkaar nauwelijks ruimte om te praten, veelal verstrikt in de pijn van de breuk. De kinderen merkten de spanning, en hoewel ze proberen te begrijpen wat er gebeurde, kwamen ze vaak met vragen die ze niet konden beantwoorden. “Waarom wonen mama en papa niet meer samen? Mogen we nog steeds gelukkig zijn?”

Het voelde alsof alles uit elkaar viel.

Maar op een dag, na een verhitte discussie over een schoolfeest van Milan, stelde hun therapeut voor om samen relatietherapie te volgen, niet voor hun relatie, maar voor hun samenwerking als ouders. “Het is niet te laat om als ouders samen te groeien, zelfs als de liefde tussen jullie is verdwenen,” zei de therapeut. Met de hulp van relatietherapie na scheiding leerden ze nieuwe manieren van samenwerken.

HET BEGIN VAN CO-OUDERSCHAP: SAMEN EEN WEG VINDEN

De eerste paar sessies waren ongemakkelijk. Thomas voelde zich vaak gefrustreerd, terwijl Laura zich schuldig voelde over de scheiding. Maar langzaam begonnen ze te leren hoe ze hun emoties konden uiten zonder elkaar aan te vallen. Ze ontdekten dat hun kinderen het meeste baat zouden hebben bij een gedeelde opvoeding en een rustige communicatie tussen hen beiden.

“Het was niet gemakkelijk om mijn gevoelens van woede los te laten,” vertelt Thomas. “Maar ik realiseerde me dat ik mezelf niet meer hoefde te verbergen voor Laura. We moesten samenwerkers worden in plaats van vijanden. Voor onze kinderen.”

Voor Laura was het een eyeopener. “Ik dacht altijd dat ik het allemaal alleen moest doen,” zegt ze. “Maar relatietherapie heeft me geleerd dat ik niet de enige ben die het zwaar heeft. Thomas was evenveel betrokken bij de kinderen, zelfs als we uit elkaar waren. Co-ouderschap was geen strijd, maar een kans voor ons beiden om ouders te blijven”.

CO-OUDERSCHAP

HET AANPASSEN AAN NIEUWE ROUTINES: HET BEHOUDEN VAN STABILITEIT VOOR DE KINDEREN

Na de scheiding was het voor Milan en Sophie moeilijk om de nieuwe situatie te accepteren. Ze gingen van twee gezinnen naar één, met verschillende regels, routines en verwachtingen in elk huis. Milan vroeg zich af waarom hij niet meer elke avond bij zijn vader kon slapen, en Sophie miste de gezamenlijke maaltijden.

“Voor ons was het belangrijk om de overgang zo soepel mogelijk te maken,” legt Laura uit. “We zorgden ervoor dat de kinderen weten wat ze kunnen verwachten. De bedtijden, het avondeten, de weekendplanning — alles bleef consistent, zelfs als de situatie anders was.”

Relatietherapie hielp Thomas en Laura om niet alleen hun eigen emoties te verwerken, maar ook de impact van de scheiding op hun kinderen te begrijpen. Ze leerden dat stabiliteit in de routine van de kinderen hen hielp om zich veiliger en meer geborgen te voelen, ondanks de veranderingen in hun gezinsleven.

ZELFZORG EN VEERKRACHT: HET HERSTELLEN VAN BINNENUIT

Het was niet alleen hun kinderen die steun nodig hadden. Thomas voelde zich uitgeput van het continue zorgen voor anderen, terwijl Laura worstelde met gevoelens van schuld. Ze hadden beiden de neiging om zichzelf op de laatste plaats te zetten, wat hun energie opmaakte.

“Ik merkte dat ik niet goed voor mezelf zorgde,” zegt Thomas. “Ik was zo gefocust op wat ik niet had, dat ik vergat wat ik nog had. Mijn kinderen, mijn gezondheid, en mijn rol als vader. Therapie hielp me herinneren om goed voor mezelf te zorgen, zodat ik er kon zijn voor mijn kinderen.”

Laura herinnert zich een moment in therapie toen ze zich realiseerde hoe belangrijk het was om haar gevoelens serieus te nemen. “Ik dacht dat ik sterk moest zijn voor de kinderen, maar ik ontdekte dat het oké is om zwak te zijn. Zelfzorg is niet egoïstisch, het is noodzakelijk”.

Scheiding

TIJD VOOR VERWERKING: GEDULD MET DE VERANDERING

Na enkele maanden was er vooruitgang. De communicatie tussen Thomas en Laura was veranderd. Ze konden nu openlijk praten over hun gevoelens, zonder de angst dat de ander zou reageren met woede of frustratie. De kinderen begonnen zich meer op hun gemak te voelen in de nieuwe situatie, hoewel ze nog steeds af en toe vragen hadden over waarom mama en papa niet meer samen waren.

“De therapie leerde me geduldig te zijn,” zegt Laura. “De kinderen verwerken dit op hun eigen manier en tempo. We moesten ze ruimte geven, maar ook samen door dit proces gaan.

CONCLUSIE: SAMEN STERKER DAN VOORHEEN

Thomas en Laura zijn nu niet alleen beter in staat om samen te werken als co-ouders, maar ze hebben ook hun eigen herstelproces omarmd. Ze hebben geleerd om niet te blijven hangen in de pijn van de scheiding, maar om verder te gaan in hun nieuwe rol als ouders. Dankzij relatietherapie kunnen ze nu hun kinderen de liefde en steun geven die ze nodig hebben, zonder dat hun persoonlijke conflicten die relatie in de weg staan.

“Onze scheiding heeft ons niet gebroken,” zegt Thomas. “Het heeft ons juist sterker gemaakt als ouders”.

JIJ KUNT DIT OOK!

Als jij, net als Thomas en Laura, worstelt met de uitdagingen van co-ouderschap na een scheiding, is het niet te laat om hulp te zoeken. Relatietherapie kan jou en je ex-partner helpen om op een gezonde manier met elkaar te blijven communiceren, zodat jullie samen sterke ouders kunnen zijn voor jullie kinderen. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe therapie ook voor jou het verschil kan maken. Het eerste gesprek is een stap naar een positievere toekomst, voor jou en je gezin.

Scheiding & coaching

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?